Hjärnvilja

Hjärnvilja

Hjärnvilja är synonymt med mig, Maria Nilsson och jag önskar er hjärtligt välkomna till min hemsida!

Hjärnvilja startade 2009, men grunden lades redan från att jag var liten. Idrott har alltid legat mig varmt om hjärtat och även intresset av att stå på scen. Tillsammans med sista pusselbiten, fascinationen över människan, har jag under mitt liv byggt upp en grund som Hjärnvilja idag vilar på. Här får ni läsa om min resa.

Idrott är något som har följt med mig sedan jag var barn. Så fort jag kunde springa lirade jag och pappa boll på gräsmattan. Sedan blev det volleyboll, fotboll, ridning – men det var inte förrän jag halkade in på kampsport som jag blev riktigt fast. Kampsporten var fascinerande på så många vis och jag gick från klarhet till klarhet. Efter karate och tae kwon do så blev kung fu det jag valde att satsa på. Jag hade vunnit guld på karate-SM så tränaren och jag siktade högre – jag skulle ut i Europa. Men 16 h kampsport i veckan slet på kroppen, min höft började krångla. Jag fick ondare och ondare och uppsökte en sjukgymnast för att få hjälp – istället gick jag därifrån med en krossad dröm. Jag var tvungen att sluta träna så hårt som jag gjorde, domen löd ”annars är risken att du inte kan gå när du är 30”. Jag var 20 år och jag hade förmodligen inte tänkt 10 år framåt om det inte vore för smärtan. Jag kunde helt enkelt inte fortsätta köra. Lång historia kort: Jag kraschade och tappade en stor del av min identitet. Men mitt i allt elände så bestämde jag mig för att ta samma beslut som jag hade tagit flera år tidigare…


… Året var 1997, jag var 14 år gammal och var på väg till skoldans. Som så många ungdomar i den åldern såg jag fram emot den här kvällen, klädde upp mig, fixade till mig och tänkte att jag kanske skulle hitta en trevlig pojke att dansa tryckare med ikväll. Men jag hittade ingen kille, istället åkte jag hem med ett hemskt tjut i öronen som inte hade gått över nästa dag när jag vaknade. Jag blev livrädd, hade ingen aning om vad detta kunde vara för något. Som tur var klingade ljudet av och 4 veckor senare var det dags för nästa skoldans. Denna gång hade jag tur! Jag fick dansa! Under låten så märkte jag hur det skar obehagligt i mitt högra öra av ljudvolymen, men självklart hade det varit alldeles för pinsamt att gå därifrån. Denna skoldans resulterade i att jag idag har tre bestående ljud i mina öron.

Jag försökte hålla modet uppe, tänkte att det går säkert över som det gjorde förra gången. Men tiden gick och flera månader senare läste jag en tidning. På mittuppslaget stod det ”Tinnitus – kroniskt öronsus” och jag kunde inte sluta läsa. Halvvägs igenom förstod jag – det kommer alltid att vara såhär! Jag blev totalt knäckt, otröstlig. Tills jag en dag nådde ett vägskäl inom mig själv: Ska jag gråta över detta resten av livet, eller ska jag göra det bästa jag kan av eländet? Jag valde det sistnämnda.

Jag startade en hemsida och fick kontakt med mängder av ungdomar med samma problem. Jag började föreläsa i ämnet och slutorden i mitt framträdande var: ”Om jag kan få en enda av er att börja använda öronproppar vid höga ljudvolymer så känns det mer värt att jag har råkat ut för detta.” Detta rullade sen på, jag medverkade i Bullen, UR, tidningar som Aftonbladet, Chilli, föreläste på Karolinska Institutet, spelade in en utbildningsfilm som används i skolor.


Så när jag låg där på soffan och tyckte synd om mig själv efter sjukgymnastens dom så tänkte jag på detta. Jag tänkte på hur jag hade vänt min tinnitus till något som blev betydelsefullt för så många och tog samma beslut igen. Jag kan inte – men andra kan – och jag ska hjälpa dem dit!

Jag började studera beteendevetenskap på Mälardalens högskola och kryddade denna utbildning med kurser i barn och ungdomars socialisation, genuskunskap etc. allt för att förstå människors drivkrafter och förmågor bättre. Jag fortsatte med att studera mental träning på Skandinaviska Ledarhögskolan och är nu diplomerad MT. Den mentala träningen har hjälpt mig förstå och eliminera de hinder som vi sätter upp för oss själva, den har lärt mig otaliga övningar och jag ser på människor på ett helt nytt sätt efter dessa kurser. Jag fortsatte studera och tog en magister i ledarskap vilken föranledde att jag nu ser företagsvärlden ur nya perspektiv och kan hjälpa företag och ledare med deras utmaningar.

image

Hjärnviljas syfte: Att locka fram det bästa ur varje människa för att de själva och omvärlden ska få se vilken fantastisk energi och potential var och en av oss besitter.


Hjärna – kropp – vilja

Hjärnvilja arbetar med att få företag eller individer i symbios. Med det menas att vi drar emot ett enat mål och mår bra på vägen till målet. I ett företag är det relativt lätt att se om alla inte är på väg mot samma mål, men en individ kan väl bara vara på väg åt ett håll åt gången? Dessvärre är inte detta helt sant vilket beror på att vi är välsignade med både en kropp och en hjärna. Om dessa hamnar i obalans kan det leda till obehagskänslor som inte naturligt hör hemma i oss. Vi kan gå in i väggen, tappa lusten, känna oss ständigt stressade, inte känna att vi duger etc. Och här behöver vi ibland stanna upp och känna in – detta hjälper Hjärnvilja dig med. Genom samtal och stärkande övningar jobbar du dig tillbaka till lusten, passionen och engagemanget igen – och du får bättre resultat och mer energi på köpet.

Idrott

Som idrottare så vet vi att det mentala är A och O för att hamna högst upp på prispallen. Marginalerna är för små idag för att lämna något åt slumpen. Hjärnan och kroppen är starkast då de arbetar tillsammans. När de arbetar för oss istället för emot oss. Hjärnviljas mentala träning stärker upp dig och ger dig hjälp på traven till förbättrad prestation samtidigt som du kommer att må bra och känna utveckling och framgång hela vägen fram till medaljen.

Hjärnvilja är uppbyggt på:

  • En kandidatexamen i beteendevetenskap inriktning socialpsykologi
  • En magisterexamen i ledarskap
  • Mental träning från Skandinaviska Ledarhögskolan (Lars-Eric Uneståhl)
  • Många års arbete med barn och ungdomar
  • En satsning inom kampsport som fick ett abrupt slut
  • 16 års erfarenhet av att föreläsa (är bland annat föreläsare hos SISU idrottsutbildarna)
  • En personlighet som bidrar med glädje, energi och mod