Arkiv
rita

 • 16 april 2014

  02 – Är du bra på att rita?

  Inga kommentarer

  I mental träning är det naturligt att prata mål, men framförallt att skapa målbilder. När jag gick från att göra ”tankemål” till att rita mina mål blev det en otrolig skillnad. Att tänka sina mål och försöka sätta ord på det du vill är en sak, men har du någonsin provat att rita dina mål? Jag ska ge er ett exempel.

  För inte så länge sedan coachade jag en säljchef på ett företag och hen var så glad och nöjd för att ledningsgruppen hade kommit fram till mål för verksamheten. Det största målet var: ”Ett lönsamt företag”. Jag frågande om hen kunde rita upp målet för mig och fler ord kom. Ord som att de anställda skulle göra si eller så, om hur ledningen skulle arbeta på vissa vis etc. Men återigen ställde jag frågan ”Hur ritar du upp ett lönsamt företag?”. När jag hör detta mål så ser jag ett företag framför mig som sitter på sin skrivbordsstol med en cigarr ut genom glipan i dörren, ur fönstren fullkomligen rinner det ut pengar och företaget knappar ivrigt på datorn framför sig för att köpa och sälja mer aktier på börsen. Men detta var givetvis inte vad denna säljchef pratade om.

  Istället lyckades vi bryta ner den övergripande visionen till fler mindre mål som gick att teckna ner på en vanlig A4. No biggie, det behöver inte vara snyggt. Huvudsaken är att vi kan se målet klart och tydligt framför oss. Detta mål sätts sedan upp på valfri plats i företaget där alla dagligen kan se dem. Kanske i fikarummet.

  Vad har då detta för syfte? Jo, om vi har sett målet så är vi redan där i tanken (det här med att hjärnan inte kan hålla reda på fiktion och verklighet, ni vet?) och våra tankar kommer då styra våra handlingar till att följa i samma spår. En idrottare som tänker sig själv göra en perfekt utförd [vad de nu ska genomföra] kommer ha mycket större möjlighet att lyckas gentemot någon som 1) mäter sina prestationer med andra istället för att sätta upp ett eget mål 2) inte ser målet framför sig utan kör på känsla, idag gick det bra/idag dåligt.

  I detta inlägg kommer jag att bjuda på mig själv rejält. Nederst kommer ni att få se två av de många målbilder som jag har knåpat ihop under årens lopp. Några mål är uppnådda, andra på gång, men när målbilden väl är klar så känner jag mig sällan nervös inför att uppnå målet. Jag är redan där, jag har klarat det! Då är det full fokus på att kanalisera all min potential till att genomföra det jag vet att jag ska genomföra.

  Varför jag valde att visa just dessa två målbilder är för att de aldrig riktigt kan bli uppnådda, samtidigt som jag redan nu uppnått dem gång på gång. Detta är med andra ord lite av det guldregn jag pratade om igår. Jag får en sån otrolig kick och känsla av guldregn varje gång som jag får stå och tala inför folk [målbild 1] eller jag får ett uppdrag i företaget [målbild 2]. Detta är inte en medalj som jag ska uppnå utan en daglig strävan emot att återigen få plaska med mina fötter i guldpölarna. Varsågoda att beskåda:

  Målbild 1Målbild 2