Arkiv
kreativitet

 • 11 maj 2014

  Guide till föredragshållaren (del 2)

  1 kommentar

  I denna guide fokuserar jag mer på själva framförandet av föredraget än skrivandet av detsamma. Jag ska här ge er en handfull av mina bästa tips för hur du kan briljera på en scen nära dig.

  Mina tips till föredragshållaren:

  1) Ta genast över scenen och stå aldrig bakom någonting. Gå längst fram på scenen, eller så nära dina åhörare som möjligt, innan du börjar och det är här du hälsar alla välkomna. Står det ett bord eller liknande i vägen – ta bort det. Inget får finnas emellan dig och deltagarna.

  2) Använd hela vingbredden. Se till att du både använder rummet och hela din kropp under tiden du pratar. Du kan göra dina ord intressanta, men dina ord kan aldrig göra dig intressant. Du behöver leverera ett levande budskap.

  3) Ta alltid med övningar som dina åhörare får fundera på. Ju mer aktiv grupp du har framför dig, oavsett antal, desto mer kommer de minnas dig och ditt föredrag och desto bättre kommer de att tycka att det var. Se till att vara så rolig/inspirerande/energisk att du inte ger utrymme för dagdrömmeri.

  4) Ta alla frågor på allvar. Direkt. För om du säger ”Jag kommer till det sen” eller ”Bra fråga, men jag väntar lite med den” så kommer du inte att få några fler frågor. Du ska kunna ditt material så pass bra att du kan mixa om ordningen lite utan att det stör.

  5) Se till att ditt föredrag är 100 % genomförbart även utan power point! Själv avskyr jag PP-presentationer. De är ofta vansinnigt tråkiga och människor gömmer dig bakom dessa verktyg för de tror att de talar åt dem. Det gör de inte! Istället lämnar de massa frågetecken och det vi tycker knyts ihop så bra i texten på bilden, det läser inte hälften av deltagarna. Se till att du alltid kan genomföra ditt föredrag utan teknisk apparatur. Sen kan du efter det se var någonstans i texten som en PP-bild skulle kunna förstärka ditt budskap.

  6) Vi har inte en publik framför oss. Vi har deltagare. Alla i rummet ska känna sig sedda och alla i rummet ska uppleva att de blev talade till. En publik tittar på en teater eller en bio och är passiv. Sträva alltid efter att skapa en aktiv deltagargrupp oavsett antal.

  Jag säger inte att det är lätt, men det är fruktansvärt roligt när det väl sitter. Och kom ihåg, det finns hjälp att få för dem som vill bli ännu bättre föreläsare, ingen behöver uppfinna hjulet på nytt. Är du redan nu sugen på att lära dig mer om att uppnå så kallad Stage Effect så kan du till exempel ladda ner ett exemplar av Eric Edmeades e-bok här.

  Våga ta ut svängarna, gör vår värld ännu lite roligare och mer intressant. Stort lycka till med Era föredrag!

 • 16 april 2014

  09 – Skaka om och bli fri

  Inga kommentarer

  Jag blev inspirerad av Sanna Levelius inlägg om kreativitet, för igår hade jag ett möte som delvis bestod av att kreativt spåna fram idéer till en workshop för företagare.

  Det började ganska trist. Övningar som inte gav speciellt mycket mersmak, men successivt kom vi igång. Vi började mer och mer dra emot lek, lego, skapande, göra. Vi hoppade över det faktum att det var företagare och vuxna människor som skulle sitta i lokalen, för sen när börjar sådant räknas? Vilken mamma eller pappa tycker inte att det är roligt att svischa nerför pulkabacken? De tjuter minst lika högt som barnen! Och AW, är inte det egentligen mer en kamouflerad ”OK”-stämpel i rumpan som säger ”Nu får vi lätta på slipsknuten och vara oss själva”. Så vi längtar efter något, men vi släpper inte helt på tyglarna.

  När jag pratar med människor är jag aldrig intresserade av titlar eller vad de har för märken på kläder och bilar. Det enda som jag bryr mig om är insidan. Ibland får jag stånga mig blodig för att komma människor in på livet, men när de väl öppnar upp – om så bara lite grann – och berättar något personligt, då är jag lycklig. Varför? Ja, dels är det självklart mycket roligare att höra om något de själva faktiskt vill berätta istället för sådant de tror att jag vill höra. Men framförallt så talar de om något som berör och om de blir berörda, och kan beröra andra, så vet jag att detta samtal har betytt något för dem. De kommer minnas samtalet och de kommer förmodligen även att minnas mig. Sådant är vackert tycker jag. Det är inte ofta vi använder oss av möjligheten att komma, ens de vi redan tror att vi känner, ännu mer inpå livet. Men det finns mycket mer inom oss alla, så mycket mer än det vi är vana att prata om.

  Och det var just det vi ville locka fram i vår workshop, locka fram lekfullhet och kreativitet och framförallt – att dessa människor tvingas att verkligen prata med varandra. Dock förklär vi detta snyggt så de kommer inte ha någon aning om att de egentligen har blottat en del av sig själva. Men de kommer garanterat att känna sig berörda. Och de kommer beröra andra.

  Min övertygelse är att du inte kan vara kreativ och lekfull när du tror att du har förväntningar på dig för då agerar du i linje med dessa tänkta förväntningar. Om alla sen agerar så, så finns det ingenting som skakar om och öppnar upp nya stigar i hjärnan. Du kan bara finna kreativitet och lekfullhet när du rotar i dina egna lådor och vågar släppa ut saker som du inte riktigt vet hur de ska landa. Det oväntade skapar kreativitet. Det förvirrade skapar kreativitet. Barn är kreativa för de har inte ännu förstått att det finns mallar att rätta sig efter. Mallar som stoppar ett medfött flöde.