Arkiv
det lilla extra

 • 16 april 2014

  04 – Det där lilla extra

  Inga kommentarer

  Jag är spinningledare och brukar ofta säga till mina motionärer när vi närmar oss slutet eller riktigt tuffa partier: ”Det är nu vi måste kämpa det där lilla extra, men det är också nu det tar som allra bäst.” Idag gick jag på en annan ledares pass och i en gymövning så sa hen samma sak ”Tryck till liiite till, du vet, det där sista lilla, det är där det tar som bäst.” Och det här, anser jag, går att föra över på så mycket.

  Ska du ta en guldmedalj, springa maraton eller lyckas med ditt företag så behövs det lilla extra. För det är det där lilla extra som skiljer dig ifrån massan. De flesta kan springa, men inte 4.2 mil i sträck. Alla kan starta ett företag, men att fortsätta driva det när snålblåsten sätter in – det kräver det lilla extra.

  I min värld så är det lilla extra att kliva utanför min trygghetszon, att ta i mer fastän låren redan värker och att inte låta yttre påverkan styra mig och mina val – det är jag som sätter gränserna. Jag är vanligtvis inget fan av TVn, men jag ser gärna på Mästarnas Mästare och blev så konfunderad att i den första gruppen så satt ingen längre än 5 minuter i jägarvila, medan i den andra gruppen så trillade första av efter ca 4 ½ minut och den som satt längst satt långt över 8 minuter. Var den första gruppens tävlande verkligen så mycket sämre? Nej, självklart inte, det är otroligt duktiga idrottspersonligheter i båda grupperna. Det handlade om förväntningar, om hjärnan och om vilka gränser vi hade satt upp för oss själva innan (och på grund av en vrålande Sunneborn som drog ner stämningen rätt rejält) 😉

  Det är så lätt att vi själva trillar av om vi ser att andra gör det, så därför behöver vi sätta våra gränser utan andras påverkan och vi behöver inse att vår kapacitet alltid kommer att göra oss förvånade. Hur högt vi än sätter ribban så kommer kroppen och hjärnan att vilja ta oss över. De jobbar för oss, om vi låter dem göra det. Så ge inte upp, ta i det där lilla extra, för det är då ni får rejäl utdelning.