09 maj 2014

Guide till föredragshållaren (del 1)

Hjärnviljas guidebok
 
, , , , ,
 

Jag älskar att föreläsa. Det är fantastiskt roligt att få möta deltagarna och skapa en dialog trots att orden mest kommer ifrån mig. Att föreläsa är att få chans att möta så många personer som möjligt under en kort tid och veta att jag lämnar dem med tankefrön och övningar som de kan använda sig av – om de vill. Att föreläsa är att ta ansvar för gruppens välmående, för att sedan lämna över ansvaret till dem. Nu är det upp till er att förvalta.

Jag har föreläst sedan 14 års ålder på grund av att jag under ett högskoledisco fick tinnitus – kroniskt öronsus. Självklart sker det inte per automatik att du blir föreläsare så fort du får tinnitus (det skulle nog många människor tycka vara jobbigare än själva ljudet), men jag kände att för att få detta envetna ljud att bli det minsta meningsfullt för mig så behöver jag göra något. Så jag startade en hemsida, fick kontakt med en mängd rädda och ledsna ungdomar och insåg att här finns det ett behov. Så med hjälp av mina fantastiska föräldrar som skjutsade mig land och rike kring så har jag föreläst på en mängd skolor och föreningar och faktiskt även fått föreläsa för professorer på Karolinska Institutet. Det var oerhört nervöst och intressant.

Idag föreläser jag inte om tinnitus längre, om inte någon väldigt gärna vill det förstås, utan idag är det olika aspekter av den mentala träningen som hägrar. Syftet med mina föreläsningar är att du ska kunna prestera lika mycket, eller mer, men med mindre energiåtgång och större välmående. Det kan låta utopiskt, men det går – jag har själv provat.

Så, jag skriver en hel del föreläsningar. Jag gillar att den målgrupp jag riktar mig till känner att detta är till för just dem. De ska känna sig värdefulla, för visst känner vi oss alldeles för sällan så värdefulla som vi faktiskt är?

Och eftersom det är fredag så kommer jag givetvis att bjussa på några av mina tips för att skriva en riktigt bra föreläsning:

1) Var först och främst säker på vilka du riktar dig till, vilken som är din målgrupp.

2) Välj ut en person inom denna målgrupp som du känner personligen och under tiden du skriver föreläsningen så kollar du mentalt av hur denna person skulle reagera. Ju mer väl du känner personen desto bättre. Låt den bli din korrekturläsare utan att veta om det. Hör personens röst när den ställer frågor om din text, när det funderar hur det ena kunde hänga ihop med det andra. Det är svårt att gissa vad ”en hel massa” tycker, men en persons åsikter och tankar har vi bättre koll på.

3) Jag brukar ofta få en titel i huvudet som jag direkt vill spåna vidare på och gärna knyta allt innehåll till. Detta kan vara farligt. Vänta med titeln till sist helst,  för annars kan saker väljas bort eller läggas till för titeln skull istället för den röda trådens skull.

4) Från det övergripande ämne som jag ska föreläsa om väljer jag ut 3-4 ord eller korta meningar som jag vill att all text ska figurera kring. Sen kan jag tillåta mig att spåna fritt inom dessa ramar och ändå se till att jag knyter ihop säcken på slutet.

5) Skrivandet är en process som tar tid, men när jag känner att jag har fastnat lite för länge så reser jag mig upp, ser till att texten på skärmen är inom läsavstånd och sen börjar jag hålla föreläsningen. Jag läser först innantill men sen släpper jag blicken från skärmen och försöker förmedla det jag vill till de tänkta personerna framför mig utan stöd. Detta gör att jag då och då börjar förklara något nytt, snöar in extra länge på något, stammar en stund innan jag hittar en ny tråd och vips så dyker nya vägar upp i huvudet. Se till att röra dig samtidigt och ”lek” föreläsningstillfälle för att göra det äkta. Hjärnan börjar dansa i helt andra steg än du kunde tänka ut framför datorskärmen så häng på i dansen och se vart den leder.

Jag hoppas att mina förslag har hjälpt dig på vägen emot en ny inspirerande föreläsning för dina åhörare. I nästa inlägg berättar jag om min syn på själva framförandet och ger dig några välsmakande tips på hur du blir en föredragshållare att minnas.

 • Superbra tips, Maria! Tack! Jag kan nästa se dig (och din hjärna) dansa fram och komma på nya små idétrådar som du binder ihop till en blomsterkrans. 🙂

  • Åh, tack fina Åsa för den söta kommentaren. Ja, det är verkligen så det känns. Det riktigt blomstrar inne i huvudet, som en hel djungel! Och ibland blir det kaos också, lianer och babianer om vartannat! 😀

 • TAck Maria, för att du delar med dig av dina personliga erfarenheter och ger bra tips.
  Jag funderar hur jag ska kunna använda detta för att få förståelse hur min målgrupp ska bli kära i mina fina aluminiumsmycken, och detta utan att jag ska behöva ”kränga” eller vrålsälja.

  • Åh spännande Eva! Jag hoppas att du lyckas alldeles strålande med detta. Och vem vet, kanske kommer en guide i försäljning av tjusiga smycken nästa gång? 🙂 Stort lycka till!

 • Verkligen bra tips! Så gör jag också.

 • Be yourself. 2014-05-12 Post Reply

  Tack Maria för tipsen. Ska testa nu dem när jag ska ”bygga”en ny föreläsning. Tack!

  • Åh vad roligt att du tänker testa mina tips. Säg gärna hur du tyckte att det fungerade och hör av dig om du har någon fundering eller behöver mer guidning. Jag hjälper dig gärna! Lycka till!

Kommentera